sábado, 22 de marzo de 2014






Insomnii. Texte împrumtate


     

           Liderul separatist Evgheni Sevciuk se află într-o vizită la Moscova, în contextul în care Guvernul rus examinează, joi, într-o reuniune specială, situaţia din regiunea transnistreană, după ce Tiraspolul a cerut Rusiei să examineze posibilitatea anexării Transnistriei la Federaţia Rusă.




Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului în dosarul transnistrean, a acuzat, marţi, Ucraina că a blocat la frontieră trenuri cu mărfuri destinate forţelor ruse de "menţinere a păcii" din Transnistria şi a interzis accesul unor cetăţeni ruşi din regiunea separatistă pe teritoriul ucrainean. (HotNews ro – 19 martie, 2014)



La República de Moldavia no reconoce a Transnistria y considera la mayor parte del territorio como parte de Moldavia, como una única unidad territorial autónoma, con personería jurídica especial.

Después de la disolución de la Unión Soviética , las tensiones entre Moldavia y el recién creado de facto del estado soberano de Pridnestrovia, (que a diferencia de Moldova no querían separarse de la Federación de Rusia) aumentaron en un conflicto militar que comenzó en marzo de 1992 y concluyó con un alto el fuego en julio de 1992. Como parte de ese acuerdo, el tripartito (Rusia, Moldavia, Transnistria, Comisión Mixta de Control) supervisaron las medidas de seguridad en la zona desmilitarizada , que comprende veinte localidades a ambos lados del río. (Moscu, 18 de marzo – RIA NOVOSTI)



La două zile după ce în Crimeea un referendum ilegitim a decis ruperea de Ucraina şi alipirea la Rusia, a venit randul Transnistriei să ceară acelaşi lucru. Republica separatistă necunoscută de pe teritoriul Republicii Moldova a cerut Federaţiei Ruse să "examineze" posibilitatea de aderare. Transnistria nu e însă singura vulnerabilitate de acest gen din Republica Moldova: aici mai există şi regiunea autonomă Găgauzia, unde acum o lună a avut loc un refererendum similar cu cel din Crimeea. Cum s-au născut aceste doua focare de influenţă a Rusiei pe teritoriul Republicii Moldova? Cât de mari sunt Transnistria şi Gagauzia?




Cele doua regiuni au împreună sub 6.000 kmp şi mai puţin de 700.000 de locuitori, însă anexarea lor de către Rusia ar fi o lovitură pentru Republica Moldova, un stat care acum încearcă să iasă de pe orbita politică a Kremlinului şi să se înscrie pe un traseu european.

            
In ambele regiuni sentimentele pro-ruse sunt puternice si dorinţa de alipire la Rusia este mare.

Ambele regiuni sunt sub infuenţa rusă de peste doua secole, o diferenţă importantă fiind că acum 25 de ani regiunea transnistrează s-a separat de Moldova printr-un conflict armat soldat cu 700 de morţi.


Republica separatistă a fost condusă între 1991 si 2011 de Igor Smirnov care a pierdut alegerile în favoarea lui Evgheni Sevciuk. Pentru a exista ca stat ii lipsesc două lucruri esenţiale: sustenabilitatea economică deplina (bugetul de la Tiraspol a primit in mod constant fonduri din Federaţia Rusă) şi recunoasterea altor state.


               Acum, preşedintele Parlamentului de la Tiraspol, Mihail Burlă, a expediat o adresă preşedintelui Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului) a Rusiei, Serghei Naraskin, în care solicită examinarea posibilităţii de aderare a Transnistriei la Rusia. Solicitarea a venit ca urmare a unui proiect de lege propus de deputatii Partidului "Rusia dreapta" cu privire la simplificarea procedurii de anexare a noilor teritorii la Federaţia Rusă.



               Comunitatea internaţională încearcă de mai mulţi ani să negocieze o soluţie pentru "conflictul îngheţat" din regiunea transnistreană, în cadrul unei formule complexe, cunoscută sub numele de "5+2", din care, în afară de Chişinău şi Tiraspol, mai fac parte Rusia, Ucraina şi OSCE ăn calitate de mediatori, iar SUA şi UE ca observatori. Negocierile se află însă în impas în ultima perioadă.



                Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat marţi, că cererea de examinare a posibilităţii de aderare a Transnistriei la Rusia, trimisă Dumei de Stat de către preşedintele Parlamentului de la Tiraspol este o acţiune "contraproductivă", atât pentru Republica Moldova cât şi pentru Rusia, şi că          astfel de acţiuni "nu permit pastrarea acelei imagini internaţionale de care se bucura pană acum Rusia". "Dacă va accepta, va fi un pas greşit", a precizat Timofti. (HotNews.ro - 18 martie 2014)





             Politicianul rus Vladimir Jirinovski a declarat că singura soluţie pentru calmarea situaţiei din Ucraina este ca această ţară să cedeze teritoriile străine, pe care le-a obţinut de la Polonia, Ungaria şi România. El a făcut această declaraţie în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune al Federației Ruse. (Sursa: romaniatv.net -19 martie 2014)

        Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, crede că riscul ca Transnistria să fie anexată Rusiei este major şi că Moscova aşteaptă o oportunitate. Chirtoacă a declarat RFI că singura opţiune rămâne integrarea accelerată a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Monument în Transnistria

          Intrebat cât de mare este în contextul actual din Crimeea riscul ca Transnistria să fie anexată Rusiei, Dorin Chirtoacă a răspuns: "Riscul este major, indiscutabil! Transnistria nu o dată a cerut să fie alipită Federaţiei Ruse, [iar aceasta] nu o dată şi-a exprimat disponibilitatea. Federaţia Rusă, în acelasi timp, a recunoscut Osetia şi Abhazia în Georgia, le-a recunoscut independenţa în 2008, atunci când a avut loc acel conflict militar cu Georgia şi practic, aşteaptă o oportunitate şi pentru Transnistria.
           Este suficient să apară o situaţie ieşită din comun, aşa cum s-a întâmplat în 2008 în Georgia sau cum s-a întâmplat în Kiev, în Ucraina, acum, în 2013-2014, şi Rusia face pasul următor. Dacă se întâmplă o situaţie similară la Chişinau, automat, Rusia se va folosi de o asemenea instabilitate, pentru a-şi consolida poziţia în regiune şi cu siguranţă fie va recunoaşte Transnistria, fie o va anexa direct, fie îşi va extinde controlul asupra întregii Republici Moldova, în cazul unui asemenea scenariu nefericit."

(HotNews.ro – 21 martie 2014)


      Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Descita, s-a declarat, vineri, în contextul anexării Crimeei de către Rusia, "foarte preocupat" de situaţia din Transnistria, o entitate separatistă prorusă din Republica Moldova, relatează AFP, potrivit Mediafax.


          "Situaţia din Transnistria constituie o mare preocupare, nu doar pentru Ucraina, nu doar pentru R. Moldova, ci şi pentru Europa", a declarat Descita, în cadrul unei conferinţe de presă, la Bruxelles.

         "Rusia poate decide să conecteze Transnistria cu Crimeea şi cu Abhazia", un teritoriu separatist din Georgia ocupat de forţele ruse, "şi să formeze un coridor care ar crea o zonă de destabilizare puternică în Europa", a avertizat şeful diplomaţiei ucrainene. Trebuie să "evităm" această situaţie, a adăugat el.

(HotNews.ro – 22 martie 2014)
 
Iatseniuk şi Van Romuy (dreapta), la semnarea acordului dintre Ucraina şi UE

Notă.  Mulţumesc autorilor care mi-au adus aceste texte nedorite. Le consider împrumutri fără datorii. Neliniştile mele sporesc pe măsură ce mass-media occidentală n-a consumat până acum nici un cuvânt pe această temă. Vede numai cerul, descifrând urma păsărilor migratoare, coborâte deja pe pământ. Postarea imediat anterioară – Oul de şarpe în lanul de porumb – explică aceste insomnii.

.........................................
® Darie Novăceanu, 2014