sábado, 1 de marzo de 2014



Cronica trecerii noastre de la socialismul totalitar l
a capitalismul postcomunist globalizator

 Nostalgia colinelor

Opţiunea emigranţilor români pentru Traian Băsescu nu-i greu de înţeles.
Mai întâi, a contat nostalgia, sentimentul depărtării de „acasă”, cuvânt folosit numai când îşi amintesc de tot ceea ce au părăsit, de părinţi, familie şi prieteni. De colinele verzi şi de plaiurile natale, unde – să fim sinceri şi realişti - foarte puţini se vor mai întoarce, încercând să-i aducă la ei şi pe cei lăsaţi acasă. Dacă dăm (şi dăm) crezare cifrelor, reţinând mai întâi că patru ţări din Balcani nu ajung, cu toate vârstele între frontiere, la 4 milioane de locuitori, putem spune că România, cu peste 4 milioane de emigranţi (unii vorbesc de 9), a pierdut un popor. O patrie fără teritoriu. 
Băsescu a speculat cu multă pricepere nostalgia colinelor. În tote călătoriile sale în exterior, a avut întâlniri cu diaspora, terminate întotdeauna cu un spectacol patriotic, plin de optimism şi încredere în viitor, consfinţit prin platourile cu sarmale, mămăliguţă, mititei şi, nepărat, ardei iute, roşu; simbolul campaniei sale pentru cucerirea Capitalei.
N-au lipsit tarafurile populare, muzică pentru toate gusturile, inclusiv manelele, o slăbiciune a sa, fascinat de jocuri lubrice şi multicolore rochii înfoiate, ştiind să se învârtă mai iute decât o chivuţă. Fireşte, întâlnirile acestea erau difuzate peste tot, mai ales de Televiziunea Română –Internaţional.
Îmi amintesc că în astfel de călători, Ion Iliescu îl lua cu el numai pe Tudor Gheorghe, bun interpret de balade şi virtuos al cobzei. Cheltuia puţin, cu economie.

Când a aflat cum a pierdut preşedenţia, Mircea Geoană s-a zgâriat pe obraz şi a mărturist că, neavând bani, nu a putut să trimită delegaţi la secţiile de votare din străinătate. Băsescu a avut: toate ambasadele şi consulatele au fost la dispoziţia sa. Plus filialele PDL, precum cea de la Chicago, unde preşedinte era Honorius Prigoană, fiul deputatului PDL Silviu Prigoană, căruia îi lipsesc multe, mai puţin banii.
Neîndoielnic, un sprijin eficient l-a avut şi de la Serviciile Secrete, înfiltrate în sutele şi miile de asociaţii ale românilor, care primesc ajutor financiar local, preşedinţii acestora fiind, chiar fără să ştie, primii informatori.  
Dar aportul substanţial a venit din partea unei instituţii care nu avea în statut nici  o obligaţie de această natură, deşi pentru asta fuese concepută. Prin acelaşi sistem, folosind casa altuia, Băsescu a transformat Fundaţia Culturală Romănă în Institutul Cultural Român, trecându-l sub conducerea sa directă, numindu-l preşedinte pe Horia-Roman Patapievici, cu un salariu mai mare decât al său, şi înzestrându-l cu un buget exagerat. Risipa de fonduri pe simulacre de activităţi culturale, editarea, aproape exclusivă, a operelor literare a celor apropiaţi preşedintelui, a format în jurul instituţiei un nucleu dur, al zişilor elitişti, precum Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Mircea Mihăieşi, Mircea Cărtărescu şi, de la New York, Vladimir Tismăneanu.  


        
Institutul Cultural Român - Sediul central
    Cu bani la discreţie, cele 17 centre din străinătate ale ICR-ului, aparte materialele de propagandă primite de acasă – ca pe vremurile bune! – au editat şi editează,  ziare, reviste şi pliante, dedicate emigranţilor români din ţările respective şi cultivând, direct sau indirect, imaginea preşedintelul ţării. Numai publicitatatea din 2010, ca să nu vorbim degeaba, a însumat 62.203 dolari şi 270.800 euro.

 
Cu astfel de structuri şi suprastructuri bine gândite, Traian Băsescu nu putea să piardă alegerile, nici cele două încercări de suspendare. Pentru că  – să-i recunoaştem acest merit – a ştiut să aibă mereu lângă el oameni de încredere, scriitori, foarte buni intelectuali şi mulţi ziarişti. Să ne amintim că la alegerile din 2004, poetul, dizidentul şi boierul Mircea Dinescu, l-a susţinut printr-un clip electoral de toată frumuseţea: Dacă aveţi încredere în mine, votaţi ca mine: Traian Băsescu. Pentru că ar fi prima dată în istoria României când Marea Neagră ar învinge cartierul Primăverii.
Mircea Dinescu
Şi să nu uităm că la primul referendum (19 mai, 2007), privind suspendarea sa din funcţie, cineva a avut ideea, timpul şi răbdarea să adune peste o sută de intelectuali români şi străini, risipiţi toată lumea, care îngrijoraţi de soarta ţării, au semnat un Apel pentru respectarea statului de drept şi democraţiei, cerând „apăsat Guvernului să organizeze în modul cel mai corect, echitabil şi imparţial referendumul” pentru a nu crea „imense frustrări destabilizatoare în societate...”, înfierând încercarea „de a-i bara d-lui Traian Băsescu revenirea la Cotroceni...”
Sunt sigur că majoritatea dintre ei n-ar fi semnat şi nici n-a ştiut de acest apel, fabricat de câţiva intelectuali de serviciu ai preşedintelui, probabil la sugestia sa. Dar nu exclud, dată fiind difuziunea masivă a textului, cu toate mijloacele mass-media, inclusiv în afara ţării, o posibilă influenţare a electoratului, când 7 români din 10 l-au readus la preşedenţie. Un triumf care, adăugat la al doilea, l-a determinat să declare că va cere să mai rămână în Palat încă două luni – cele de suspendare – după terminarea mandatului...
.........................................
© Darie Novăceanu, 2014